Så i samband med att ladan fick sig en välbehövlig ansiktslyftning tog vi även beslutet att göra ett krafttag med drängkammaren och dels laga de gamla vattenskadorna, dels inreda den till ett fungerande åretrunt-snickeri.
Fönstren var ju redan åtgärdade, så det som nu behövde göras var att riva ur allt det gamla fuktskadade samt den gamla kakelugnen och murstocken. Inget av detta skulle iallafall användas i snickeriet.
Befintliga takreglar/stockar c-c 1200 |
Kakelugnen var inte i det bästa av skick, men alla delar har märkts upp och dokumenterats för en eventuell framtida renovering. Murstocken plockade vi ner sten för sten och sparade de som inte var spruckna. Murtegel kan komma att behövas för framtida projekt....
En mindre fin kakelugn |
Bjälklaget mellan över och undervåningen i drängkammaren var, som vanligt i gamla hus, isolerad med spån. Dessvärre har övervåningen aldrig haft någon golvbeklädnad och dessutom varit avstjälpningsplats för allehanda skit och glaskross så allt detta skottades ut.
Med timmerstockarna i bjälklaget frilagda valde vi att regla upp med 95x195 reglar på c-c 600. Stockarna låg på c-c 1200 och hade antagligen räckt rent hållfasthetsmässigt, men eftersom vi inte är helt säkra på vad vi tänkt ha där uppe var det en liten kostnad att dimensionera upp det hela.
Väggar rensade och timret frilagt |
Vi fick även fått tips och råd från en lokal timmerman hur vi skulle laga de timmer som blivit förstört av den tidigare vattenläckan. Tack och lov har det visat sig att stor del av skadan bara var i det yttre lagren av stockarna. Kärnan är fortfarande intakt varför vi inte behöver byta ut någon stock av hållfasthetsmässiga skäl. Istället salar vi i med halvsulning där behovet finns och resten "gömmer" vi bakom panel.
Golvet slipat och målat, reglar och glespanel på plats |
Snart har vi en snickarbod som även kan användas vintertid
/Herr Dalecarlicus