fredag 23 september 2011

Jordkällardörr

Eftersom vi hade den goda smaken att proppa kökslandet fullt i frön, plantor och sättpotatis som kom det som ett brev på posten att jordkällaren behövde lite till kärlek. Vi har ju tidigare röjt ur all gammalt bråte från jordkällaren samt singlat upp cirka 10 cm för att få ny fint underlag. Det som nu behövde göras var dels att få till en fungerande ventilation som samtidigt håller skadedjur borta, samt den inte oviktiga detaljen; ny dörr.

Eftersom den tidigare dörren var anpassade till dvärgarnas standardmodulmått och vi alla vet att det är lite knivigt att köpa dessa dörrar var det  bara att börja bygga själv. Av ren exprimentlusta så tänkte jag även att det var dags att prova hur de är att sammanfoga trä med något annat än bara halvt i halvt.

Valet av fog har föll då på det som på engelska kallas "draw boring". Vad tekniken heter på svenska har jag inte riktigt lyckats ta reda på, men är alltså en typ av fogning med tapp och slits där fogen förstärks med hjälp av en plugg som slås excentriskt genom fogen och på så sätt gör att den sitter som berget.

Eftersom ramen kommer att byggs i massivt virke tillverkas ramdelarna i dörren genom att 45x95 reglar delas på längden. Därefter ändvänds den ena halvan av regeln samt vrids 180 grader så att den hyvlade sidan kan limmas mot den andra hälftens sågade sida, så kallad vändlimning med störtning. Det här gör man för att virkets inneboende spänningar ska ta ut varandra och få en formstabil regel till dörrens ram.

Akta huvudet vid passage

In mot jordkällaren kläs dörren med 12mm plywood och utåt kläs den med panel, däremellan är dörren isolerad med mineralull. Dörren har även försetts med ett så kallat AD-lås, vanligt på allehanda uthusdörrar, samt en ventil för att reglera luftgenomströmningen i jordkällaren.

/Herr Dalacarlicus

Inga kommentarer: