tisdag 15 mars 2016

Föräldrasovrum

Vår nya sovrum blev förlagt till det som tidigare var kontor. För att kunna utnyttja golvytan bättre rev vi väggarna till det förhöjda vägglivet. På så sätt fick vi även mer ljusinsläpp genom de fönster som vi monterade i det förhöjda vägglivet i samband med fasadbytet.

Då vi rev väggarna upptäckte vi dock att man i väggarna byggt någon form av förstärkning för golvets bjälklag. 

Hängslat bjälklag


Huruvida förstärkningen någonsin fyllt en funktion eller inte är svårt att avgöra, men för att åtminstone minska svikten i golvet tog vi beslutet att riva upp det befintliga massiva grangolvet och suga ur mellanbjälklaget. 

Golvet uppkapat

Om Ni hamnar i en liknande situation, gör det för allt i världen inte själv. Kostnaden för att få hjälp att suga ur bjälklaget är försummbar med tanke på hur extremt fort och lätt det går. Dessutom är jobbet både tråkigt, jobbigt och dammet lätt hälsovådligt.

Ett fack rensat

Dammsugare modell större

Därefter integrerade vi ett förstärkande bjälklag parallellt med de gamla stockarna och skruvlimmande golvspån ovanpå. 

Förstärkt bjälklag

Fördelen var att vi även kunde passa på att förlägga nya matningar för radiatorerna i sovrummet och garderoben, samt att vi kunde lägga ny el till såväl sovrum som underliggande vardagsrum. Då golvet dessutom hade markanta sättningar  såg vi till att kompensera för dessa och väga av det nya golvet.

Då väggarna revs skadades även taket så pass att isoleringen i form av sågspån trillade ur. På sina håll hade dessutom spånet helt och hållet ersatts av getingbylor. Snedtaket kapades därför ner, därefter salades befintliga taksparrar på för att få cirka200 mm i isoleringsutrymme. Samtidigt justerades de två takytorna så att de kom att hamna i samma plan. Slutligen spändes en ångbroms upp som kom att hålla lösullen på plats.


Ångbroms monteras

Vi hyrde in en firma som blåste in cellulosaisolering av märket iCell i snedtaken. Fördelen med denna isolering är att den har samma hygroskopiska funktion som det gammla spånet. D.v.s den kan både ta upp och avge fukt. Därigenom slipper vi blanda in plast som ångspärr i ett gammalt hus vilket man vet av erfarenhet är att be om framtida fuktproblem.

Det positiva var dessutom att jobbet inklusive lösullen var försumbart dyrare än att göra jobbet själv med mineralullsskivor, samtidigt som isoleringen blir bättre då lösullen kan anpassa sig till det gamla husets alla vinklar och vrår i taket.

Värme i lösvikt

Inga kommentarer: