onsdag 9 mars 2016

Radonbrunn


Vårt hus är byggt på Badelundaåsen. Praktisk om man vill ha väldränerad mark och fri tillgång på stora runda stenar, men om man vill undvika Radon så är det inte lika optimalt. Vi har ju under vår tid i huset försökt att komma tillrätta med detta problem genom diverse insatser i källaren och även om de gav resultat, så var det inte tillräckligt. Vi låg på ett årsmedelvärde på runt 3500 Bq och gränsvärdet är 200Bq. Med barn i huset är det såklart inte acceptabelt. 

I och med att Herr D bytte jobb fick vid dock koll på att man kunde installera en radonbrunn. Installationen sker helt och hållet utanför huset och brunnen verkar inom en radie på minst 50 meter. Eftersom allt sker utomhus slipper man också störande bakgrundsljud i huset. Dessutom är den luftgenomsläpplighet som exempelvis rullstensåsar.
extra lämplig på marker som har hög

Brunnen är precis vad det låter, en 4,5 meter djup brunn som man gräver och sedan undertryckssätter med hjälp av en fläkt. På så sätt skapas ett stor undertryck i marken vid brunnen dit all den kringliggande radongasen söker sig, istället för att ta sig in i källare och hus. Den radonbemängda luften leds sedan bort och ventileras ut på lämpligt ställe så att den inte kommer tillbaka in i fastigheten.

Principskiss, Bild från Östberg

Att gräva så djup bredvid huset är dock inget man gör själv, varför vi fick hjälp av en lokal firma. På cirka 2 timmar hade grävaren tagit sig av från grävmaskinen, grävt sig ner till 4,5 meter, monterat brunnen, återfyllt och åkt igen. Med andra ord ett mycket enkelt jobb.

Under det bruna locket står ett 4 meter djupt rör.
Nergrävd radonbrunn

Kvar för Herr D var bara att montera avluftsrören och förse brunnen med elektricitet.

Under efterföljande vinter gjorde vi nya långtidsmätningar inomhus och fick då det otroliga resultatet på ett årsmedelvärde av 80Bq, en sänkning på 97%!

Behöver jag säga att vi blev grymt nöjda med resultatet!



Inga kommentarer: