måndag 21 mars 2016

Nya barnrum och dörrar

För att kunna öppna upp en dörr till ett av de nya barnrummen så tvingades vi att riva den öppna spisen. Nu har vi aldrig eldat i den under de 7 år som vi bott i huset, så det var inget vi direkt sörjde. Att knacka ner spisen var ett tämligen rättfram jobb varken särskilt svårt eller tidsödande, däremot en aning dammigt.

Öppen spis borttagen

Vi behövde även växla av väggen då en av takets stora stockar vilar direkt ovanför dörren.

Avväxling och nytt dörrhål


För att se hur det faktiskt såg ut runt denna stock så behövde man dock upp på yttervinden och givetvis satt det gamla expansionskärlet i vägen så att man inte såg något. Så som vanligt i gamla hus har en till synes enkel sak en benägenhet att medföra en massa extrajobb som man visserligen skulle kunna strunta i. Men eftersom vi hitintills alltid sett till att göra saker ordentligt så känns det konstigt att inte fortsätta på samma spår. 
Det blev därför ett antal kvällar krypandes omkring i det mycket begränsade utrymmet på yttervinden för att riva ur den gamla expansionstanken och tillhörande bråte. Vi passade samtidigt på att byta den gamla oisolerade takluckan mot en isolerad dito som dessutom fick en bättre placering. 
Det visade sig även att spånet som används som isolering var rejält ojämnt fördelat. Från cirka 400 mm tjockt vid murstocken till endast 50 mm tjockt mot kortväggen. Efter omfördelning ligger det numer +200 mm tjockt över hela taket vilket tydligt märks i värmekomforten.

Rensad yttervind och kabeldragning. Observera utrymmet i förhållande till sopskyffeln.


Som en extra bonus blev sotaren mycket nöjd med att så enkelt kunna inspektera murstocken i hela sin längd och vi har fått extra utrymme för kallförvaring.

Avväxlingen för taket gav 45 mm extra väggdjup bakom den framtida placeringen av mediaenheterna i allrummet. Utrymme kommer att användas till att gömma en hela massa kablar. Men mer om det i en annan post.

Embryo till medievägg

Samtliga dörrar på markplan och övervåning har med stor säkerhet monterats  i samband med renoveringen på 40-talet och kan inte med bästa vila påstås vara charmiga. Därför har vi bestämt oss för att konsekvent att byta ut dem mot nyproducerade massiva furudörrar med tre speglar. Man kan säkert ha åsikter om hur ”korrekt” detta är, men i vår situation med två barn och det tredje på gång blir det ohållbart att lägga tid på att leta upp gamla dörrar i rätt dimension och rusta dessa. 

Samtliga dörrar har grundmålats och kommer att få sitta på plats i runt ett år innan vi slutmålar dem. På så sätt hinner de med att torka ur så pass mycket att vi slipper glipor i färgen runt speglarna.

Inga kommentarer: