torsdag 17 mars 2016

Nya Barnrum

Ibland tar det en stund innan man kan inkassera sina förberedelser, men när det väl sker är känslan så mycket bättre. Vid fasadbytet passade vi ju på att byta 3-luftsfönstret i vårt gamla sovrum till två separata fönster istället samt montera fönster i de igensatta hålen i det förhöjda vägglivet. Tanken var just att förbereda för kommande behov av rum.

Nu, tre år senare, när behovet av de extra rummen närmar sig så kan vi således inkassera våra förberedelser. Liksom i vårt föräldrasovrum rev vi befintliga väggar mot förrådsutrymmet mot förhöjda vägglivet och kunde därmed få till två rum på lite drygt 15 kvm. 

Rivning påbörjad

Här behövde vi dock inte ta upp och golvet för att förstärka bjälklaget. Däremot så var golvet i förrådsutrymmet så lappat att vi valde att ta upp det och ersätta med ett nytt utan skarvar.
Det befintliga golvet var på intet sätt perfekt och kvistfritt, så för att få det nya golvet att stämma överens med det gamla valde vi att köpa slätspont 34x120mm. Slätsponten är med dagens kvalitetsmått tänkt att i första hand användas som undergolv då det har en stor andel kvistar. Det passade oss perfekt! Nu kunde vi lägga in ett golv som inte skulle avvika allt för mycket mot det befintliga.

Nästa fråga rörde fuktkvoten i golven. Mätningar av det gamla golvet gav inte ens utslag, så torrt var det. Det nya höll dock en fuktkvot på cirka 16 %. Vi bar därför in slätsponten och ströade upp det i barnrummet och lätt det ligga där i lite drygt tre veckor. En ny mätning visade att det nu sjunkit till 9-10% vilket var fullt tillräckligt. Golvet monterades och slogs så tätt som det någonsin kunde samt skråskruvades mot golvstockarna. I övergången mellan det nya och gamla golvet fick Herr D tillverka en ”adapter” då placeringen av not och spont på det nyare golvet är förskjutet nedåt för att ge mer slipmån. På det gamla golvet är spont och not centrerat.  

Diagonalslipning korn 24

Golvet kommer över tid att torka lite mer och hamna på samma fuktkvot som det befintliga golvet. Det kommer i sin tur att medföra att det även kommer att krympa några procent och gå isär lite grann. Vi räknar dock med att den krympningen kommer att vara lika med eller mindre än de springor som det befintliga golvet har vilket i enbart kommer att bidra till att få det gamla och nya att harmoniera.
  
Färdigslipat golv

Med golvet på plats slipades sedan hela ytan och vitlutades. Som avslutande behandling lades  OSMO Hårdvaxolja ovanpå. Resultatet blev ett ljust och lent golv som är mycket behagligt att gå på.

Färdigbehandlat golv

Inga kommentarer: