lördag 23 april 2016

Lister, foder och klossar

Så har det blivit dags för sista finliret på barnrummen, det ska sättas foder, lister och socklar. Det är ju i sig ingen konstigt, men möjligen lite utmanande att göra i ett gammalt hus där snett är mer regel än undantag.
Vi har ju fördelen med att kunna köpa allt material från Grådö Såg som hyvlar till alla profiler själva. Dels kan vi på så sätt få en lokal anknytning som känns relevant, men framförallt är kvalitén på materialet överlägset det jag sätt hos andra bygghandlare. Fantastiskt fint och tätvuxet trä som i längder uppåt 5,4m är helt kvistfritt! Känns mycket bra att sätta lister som man vet kan hänga med huset de närmaste 150 åren utan några som helst problem!

När det kommer till gerningen har jag äntligen lär mig hur man ska göra för att minimera behovet av latexfog. Tricket är helt enkelt att figursåga ut profilen istället för att gera listen eller sockeln 45 grader.

Sockel figursågad och anpassad
Visserligen tar själva montagetiden några minuter extra, men de sparar man snabbt inte när behovet av spackel och latexfog minskar till nära noll.

Sockel färdig för montering

För själva figursågningen så finns det även här lite knep att ta till. Antingen ritar man av rätt kontur på t.ex. sockel och sågar efter det, men det finns ett enklare sätt! Om man inställer gerar den ena sockeln i 45° så kommer man med automatik att få en profil som motsvarar den man hade ritat för hand. Nu är det enkelt att med förslagsvis en sticksåg, såga ut profilen och finjustera med en riktigt vass kniv så att passningen blir så bra som möjligt. Man kan även låta sockel ha ett övermått på någon millimeter så att man tvingar den på plats. På så sätt får man en nära nog perfekt fog som bara kräver ett lager färg för att det ska bli bra.

Sockel på plats



Inga kommentarer: