söndag 24 april 2016

Tak och skurklossar


En detalj som både underlättar både montaget av lister och socklar och samtidigt stämmer överens med husets ålder är klossar, tak och skurklossar närmare bestämt. Dessa finns att köpa i diverse utföranden och storlekar, men prisbilden är lite för hög för att kännas ok. När man dessutom har snickeriet, maskiner och spillbitar som kan användas så kändes det därför vettigare att göra dessa själv. 

Vi bestämde oss även för en utformning som vi ville ha i alla rum i hela huset vilket gör att det totalt sett handlar om cirka 60 st av vardera sorten. Fördelen med detta är att det är värt besväret att bygga jiggar för att effektivisera tillverkningen

Ämnen för hörnklossar
Ämnet är vanligt regelvirke som få acklimatiserat sig i rumstemperatur så att det inte krymper för mycket. Dessa vändlimmas med störning och  maskinhyvlas sedan ner till rätt dimension +1mm. Det sista tar jag med handhyvel eftersom jag tycker att det ger bäst ytfinish. 

Inget slår bra handverktyg

Uppkapning av hörnklossar
De färdiga ämnena kapas sedan upp i bitar med övermått. Ändytorna slipas och profilen fräses. Övermåttet görs eftersom måtten för klossarna i snedtaken varierar lite och då är det enklare att kapa till exakt mått vid montage.
Hörnkloss ämnen uppkapade
Produktion av skurklossar

Arbetsgången för skurklossarna är mer eller mindre den samma. Det som skiljer är materialet till ämnena som är spillbitar av limträskivorna som vi använder till smygar runt dörrar och fönster.


Inga kommentarer: