fredag 22 april 2016

Vedräv

Som vedeldare så hamnar man snabbt i funderingar kring hur man enklast får veden från traven till pannan. Vi hade långt gångna planer på att skaffa en fyrhjuling, men prisbild och stöldbegärlighet talade emot ett köp. Lång bak i huvudet fanns dock en ihågkomst om något som kallades räv, eller varg. En gammeltidens skottkärra helt enkelt. Till skillnaden mot en skottkärra har dock räven en mycket lägre tyngdpunkt samt att den är betydligt längre. Sammantaget innebär det att den blir perfekt att köra ved eller andra tunga skrymmande saker på.

Efter lite sökande så visade det sig att de fanns nya att köpa, men har man ett eget snickeri så sätter stoltheten P för att köpa saker man kan bygga själv. Så genom att använda diverse överblivet material i form at spillvirke, vattenledningsrör och ett begagnat skottkärrehjul så fick vi till vår räv.

Vedräven i sin glans


Nu har den använt hela vintern till att dra in ved de cirka 60 meter vi har mellan pannrum och vedbacken och resultatet är över förväntan! Dels lassar den riktigt mycket, uppskattningsvis runt 0,2-0,25 kbm samtidigt som den är mycket stabilare att köra. Så på några få vändor så kan vi fylla upp pannrummet med ved så att vi klarar oss i cirka 2 veckor vintertid. 

Inga kommentarer: